Начин на приготвяне
Започнете с канапето, като нагрейте мазнината и запържете ситно нарязания лук в нея до златист цвят. Добавете измития и подсушен ориз и запържете до стъклен цвят.
Залейте с горещата вода, добавете дафиновия лист, посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Варите около 10 минути на слаб огън и отнемете полусготвеният ориз, затворете капака на съда и завийте с кърпа, така задушете до пълното набъбване на ориза.
Нагрейте малко олио в по-дълбок тиган с капак, и поставете почистената и нарязана на едри парчета риба, запържете от всички страни до приятен загар.
Отстранете рибата и почистете тигана, добавете зехтин и задушете под капак ситно нарязания лук в него заедно с дафиновите листа на бавен огън до стъклен цвят на лука.
Добавете обелените и нарязани домати със захарта, разбъркайте и оставете да покъкри малко. Налейте виното, посолете, поръсете с черен пипер, червен пипер, разбъркайте и добавете запържената риба.
Затворете капака на тигана и гответе на много слаб огън, без да разбърквате ястието само разклащайте на тигана периодично. Добавете след 10 минути ситно нарязаният чесън, обърнете внимателно рибата и оставете под затворен капак да къкри докато остане само на мазнина ястието.
Свалете от огъня и сервирайте скумрията върху канапе от задушения ориз. Поръсете с прясно нарязан магданоз.