Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Портокалов козунак

Портокалов козунак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Портокалов козунак
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 9с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Усещате ли аромата на Великден?"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 25 г, жива
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 100 г+за поръсване
  • прясно мляко - 100 мл , топло
  • портокал - 1 бр., кората
  • сок от портокал - 3 с.л.
  • олио - 30 мл
  • сол - 1 щипка
  • сладко от портокал - за плънка /домашно със захаросани корички/
  • мастика - 2 с.л. или узо
  • масло - 25 г + за намазване
  • ванилия - 2 - 3 капки течна или 1 пак. суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята във топлото прясно мляко и една чаена лъжичка захар. Покрийте и оставете на топло да втаса за 10 минути;

През това време пресейте брашното и направете кладенче в средата. Разбийте едното яйце и белтъка на второто със захарта и щипка сол и изсипете тази смес в кладенчето. Сипете и олиото, мастиката, ванилията, настърганата портокалова кора и портокаловия сок и втасалата мая;

Замесете нелепнещо тесто и го прехвърлете на намазнен кухненски плот. Продължете да месите поне 15 минути, като добавяте по малко от маслото, предварително разтопено. Тестото ще го поеме и ще стане меко и приятно. Формирайте топка и оставете да втаса за поне 1 час и половина на топло (знам, че е по-добре да става по-бавно и естествено, но аз го слагам във фурната на 45 градуса и става чудесно);

Втасалото тесто положете върху кухненския плот и с пръсти разтеглете на една голяма правоъгълна кора, може и да разточите с точилка, но така ще развалим всички мехури образувани в тестото;

Разрежете надлъжно и всяко парче намажете със портокалово сладко, завийте две рула и ги нарежете на триъгълници. Две от краищата сложете в центъра на тавичка с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене. Останалите парченца подредете симетрично около тях. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса още веднъж на топло за около 40 минути;

Намажете с разбития жълтък, който ни е останал, с няколко капки мляко и олио. Поръсете със захар и сусам по желание и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 30-35 минути;

Когато го извадите от фурната, намажете със масло и покрийте за 5 минути, след това извадете от тавата и оставете да се поохлади поне малко преди консумация, ако успеете да устоите на прекрасния му аромат.

Уверявам ви, че цялата ми къща ухае неустоимо!

Да ви е сладко и Хубави Празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
511
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Уникално вкусен и ароматен се получи козунака!Вместо кора от цял портокал сложих половинка от лимон и половинка от портокал.Утре смятам да повторя,защото този почти изчезна още топъл. :)
12.04.2017 22:36
3
2
Покажи всички подкоментари