Начин на приготвяне
Брашното се пресява в купата, в която ще се меси. Прибавя се захарта и солта. Разбърква се много добре.
Маята се натрошава на ситно в малка купа и се разбърква с 50 мл прясно мляко, което е леко затоплено. Оставя се да се разтвори за 10 мин.
В брашното се прави кладенче, в което се изсипва разтворената мая, разтопеното масло, останалото 150 мл леко затоплено прясно мляко и водата.
Разбърква се докато се получи топка.
Замесва се меко и еластично тесто, като брашно не се добавя, меси се с намазани с олио ръце.
Слага се в тава, завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса докато удвои обема си.
След това отново се размесва с намазани с олио ръце. Оформят се 8 бр. топки.
7 бр. топки се разточват с намазана с олио точилка. Всяка от тези топки се навива на руло. Рулото се усуква и след това се завива на охлюв.
Нареждат се в тава, като в средата се слага 1 бр., останалите 6 бр. в кръг.
Последната 8-ма на брой топка се разделя на три малки топчета. Всяко топче се разточва и навива на руло.
Рулото се разрязва по средата, като от двете половини се оформят розички, които се нареждат между охлювчета. Оформят се 6 бр. розички.
В средата на всяко охлювче се поставя малка чаша, която е увита в хартия за печене, намазана с олио.
Питата се оставя да престои 1 час.
Намазва се с разбито яйце и 3 с.л. прясно мляко.
Пече се в предварително загрята фурна за 60 мин. Изважда се от фурната, като чашките се изваждат много внимателно.
Оставя се да изстине, след което във всяка дупка се нареждат боядисани яйца.
Лимецовият Великденски обреден хляб е готов.