Мусака Класика

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5811
Мусака Класика20 / 23
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
105 мин.
Порции
7
"Класиката е вечна - няма някой, който да не обожава вкусна мусака"

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г
  • картофи - 1.5 кг.
  • моркови - 2 бр.
  • лютеница - 3 с.л.
  • зелен лук - 1 връзка, само перата
  • пресен джоджен - 2 стръка, само листата
  • магданоз - 2 стръка, само листата
  • чубрица
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • кимион
  • олио
  • За заливката
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • сода - 1 к.л.
  • кашкавал - 50 - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържваме каймата в нагорещена мазнина, да се пръсне на трохи. Подправяме с чубрица, кимион и черен пипер на вкус, също и с червения пипер.

Добавяме ситно нарязаните пера на лука, след минута добавяме и ситно нарязаните моркови (на кубчета като за супа).

След няколко минути добавяме и нарязаните картофи, като постоянно разбъркваме. Когато започне да завира, прибавяме нарязания на ситно джоджен и лютеницата. Заливаме с гореща вода, колкото да покрие всичко.

Когато заври, посоляваме на вкус и добавяме ситно нарязания магданоз.

Изсипваме в тава и печем на 200 градуса с вентилатор или 220 без до извиране на водата (около 40-50 мин).

Приготвяме си заливката на мусаката - в купа разбиваме яйцата заедно с киселото мляко и изгасената в него сода, и брашното. Настъргваме кашкавала и също прибавяме към сместа.

Заливаме и печем още 10 минути до приятен загар.

Сервираме мусаката топла с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Диляна
Диляна
Перфектната мусака и рецепта. Браво!
05.01.2020 11:08
Стоян Савов
Стоян Савов
Хмм, или бирата ми е дошла в повече, или наистина не мога да отговоря на отговора ))) Та, по темата - мусака без кайма си е огретен )) Картофен, постен, ама огретен )) Пак върви с бира, то тя си върви и на гладно, де ))) И не махайте стеблата, моля! Като ще рупаме фураж, да го правим като всички тревопасни! Нима магарето подбира само листата? )))
17.05.2018 16:30
Стоян Савов
Стоян Савов
Ама как така ще махаме стеблата на тревуляците? Че те също са вкусни! Карина, обяснявайте защо едно нещо не се слага в манджата, моля! Така поне правят всички готвачи (а и хората на науката, например). Или Вие утре можете да публикувате рецепта за мусака, като просто напишете "кайма не се слага" :) Ама защо, ама как... все въпроси без отговор :)) Хайде, черпя една студена бира, ако тутакси обясните защо без стебла!
06.05.2018 11:24
1
Покажи всички подкоментари
Lyubomir Vuchev
Lyubomir Vuchev
Ммм... Вкусотия до шия! :)
09.10.2017 13:54
2
Потребител#191637
Потребител#191637
Идеална рецепта, перфектно описана и представена. Като напълно начинаещ се справих прекрасно, а вкусът е като на мусаката на мама :-) Благодаря!
18.05.2017 13:26
3
1
Покажи всички подкоментари