Начин на приготвяне
В дълбок съд маята се разтваря със захарта и прясното мляко с телесна температура.
Прибавете солта, водата, 2 яйца с един белтък. Разбърква се всичко много добре.
Омесва се гладко и меко тесто. Оставя се да втаса за 30-40 минути.
Тестото за питката се разделя на три части. Всяка част се разточва на дълга тясна ивица.
Намазват се с масло и се поставят една върху друга.
Горната също се маже с масло.
Навиват се заедно на руло и се усуква. Усуканото руло се режи на триъгълници и се нареждат в намаслена тава с острото навътре.
Да втаса, може се с разбит жълтък с малко вода и се пече на умерена фурна.
Извадете готовата погача и се поръсва със студена вода.
Покрива се, за да се задуши пита Класика.