Пълнено агънце с дроб сарма

Пълнено агънце с дроб сарма
Снимка: Виктория Константинова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
330 мин.
Порции
10
"Вкусно печено агнешко с любимата ни дроб сарма - удоволствие 2 в 1"

Необходими Продукти

  • агне - 12 кг.
  • дреболии - 1/2 от агнето
  • ориз - 500 г
  • масло
  • зелен лук - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - 1 връзка
  • пресни картофи - 1 кг.
  • черен пипер
  • сол
  • бульон - 1 буркан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре почистеното агне се измива добре. В тенджера се слагат половината дреболии на агнето, като не се ползва черният дроб. Заливат се с вода. Водата се подсолява. Слагат се да се сварят.

Зеленият лук се почиства и измива. Нарязва се. Сварените дреболии се нарязват на сито.

В тиган се слага масло и дреболиите да се запържат. Когато са готови се изкарват. Слага се зеленият лук да се запържи. Добавя се оризът да се запържи. Отново се добавят дреболиите и бульона.

Добавя се и вода, като течността трябва да бъде 3 пъти колкото ориза. Джодженът и магданозът се измиват. Нарязват се. Когато оризът е почти готов се добавят зелените подправки.

Оризът се оставя леко суров, защото ще продължи да се готви. Овкусява се със сол и черен пипер. Агнето се намазва със сол отвън и вътре. Пълни се с плънката - дроб сарма. Зашива се.

Картофите се измиват и се слагат цели в тава. Посоляват се. Агнето се слага отгоре. Ползва се тава с капак.

Върху агнето се слага масло. Добавя се вода. Пече се на по-слаба фурна около 5 часа. Преди да се изкара от фурната се маха капака на тавата, за да се запече агнето.

Вижте също как се маринова агнешко месо или научете как се прави агнешко чеверме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: