Начин на приготвяне
Добре почистеното агне се измива добре. В тенджера се слагат половината дреболии на агнето, като не се ползва черният дроб. Заливат се с вода. Водата се подсолява. Слагат се да се сварят.
Зеленият лук се почиства и измива. Нарязва се. Сварените дреболии се нарязват на сито.
В тиган се слага масло и дреболиите да се запържат. Когато са готови се изкарват. Слага се зеленият лук да се запържи. Добавя се оризът да се запържи. Отново се добавят дреболиите и бульона.
Добавя се и вода, като течността трябва да бъде 3 пъти колкото ориза. Джодженът и магданозът се измиват. Нарязват се. Когато оризът е почти готов се добавят зелените подправки.
Оризът се оставя леко суров, защото ще продължи да се готви. Овкусява се със сол и черен пипер. Агнето се намазва със сол отвън и вътре. Пълни се с плънката - дроб сарма. Зашива се.
Картофите се измиват и се слагат цели в тава. Посоляват се. Агнето се слага отгоре. Ползва се тава с капак.
Върху агнето се слага масло. Добавя се вода. Пече се на по-слаба фурна около 5 часа. Преди да се изкара от фурната се маха капака на тавата, за да се запече агнето.
Вижте също как се маринова агнешко месо или научете как се прави агнешко чеверме.