Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Следвеликденски сладкиш

Следвеликденски сладкиш

Следвеликденски сладкиш
Снимка: Стоянка Русенова
7 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Великден свърши и идва най-хубавото време от годината - това на следвеликденските сладкиши"

Необходими Продукти

  • козунак - 200 г сух или 1/2 козунак
  • курабии - около 7 - 8 бр.
  • прясно мляко - 400 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • орехи - 100 г
  • карамелизирана захар - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземаме изсъхналия козунак и го нарязваме на кубчета. Готовите курабии начупваме или нарязваме на две. Поставяме в млякото за около 30 минути. През това време начукваме орехите и ги смиламе през машинка.

1/2 ч.ч. захар поставяме в съд и я карамелизираме, като след това готовия карамел изсипваме във фолио докато изстине.

Изчакваме да стегне и след това поставяме в блендер, за да се натроши. Цялата карамелизирана захар поставяме в купа, където сме сложили и смлените орехи.

В друг съд поставяме прясното мляко със захарта. Разбъркваме докато захарта се разтопи и към сместа поставяме орехите със карамелизираната захар.

В терин или съд по желание поставяме най-отдолу накиснатите вече курабии, като ги нареждаме една до друга.

Върху тях поставяме нарязаният на кубчета изсъхнал козунак. Готовата смес изсипваме върху двете съставки. Печем във фурна.

Оставяме да изстине напълно и слагаме в хладилник да се стегне, след което обръщаме формата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: