Начин на приготвяне
Приготвяне на бадемов пандишпанов блат:
- Бадемови ядки - ситно смлени се смесват с брашното;
- Прави се пандишпановo тесто по студен начин;
- Поставяне на тестото в предварително облицована с хартия форма, заглаждане, печене при 180* С - 160* С - 25 - 30 минути. Следва изваждане, охлаждане, освобождаване от хартията (докато е топъл блатът, защото когато е студен хартията се отлепя трудно и залепва за него), връщане във формата с лицето нагоре.
Приготвяне на захарен сироп:
- След охлаждане се ароматизира с бадемова есенция - сиропиране или трампиране на блата. Намазване на блата с конфитюр.
Приготвяне на крема за пълнеж (да се приготви докато се охлади блатът и захарният сироп)
- Накисване на желатина в студена вода до набъбване и втечняване на водна баня;
- Загряване преди кипване без да заври на прясното мляко, захарта и жълтъците при непрекъснато биене с телена бъркалка. Поставяне на втечнения желатин - разбъркване, снемане от плочата, прецеждане, охлаждане до полужелиране;
- Разбиване на сметаната до сгъстяване;
- Смесване на разбитата сметана с полужелиралата смес, ароматизиране с ванилия и ягодовия ликьор и се добавя на едро настъргания шоколад.
Допълване на тортената форма с приготвения крем, заглаждане на повърхността.
Охлаждане до пълно желиране на течността. Освобождаване на тортата с помощта на гореща мокра кърпа, ацетатна хартия (може да не рискувате тъй като може да започне да се стопля крема който е стегнал затова препоръчвам след като я извадите от фризера ако бързате и сте в сложили там - тя бързо желира или хладилника за по-дълго време да я оставите за 5 минути и така да я освободите от формата - по добре използвайте ринг или форма с подвижно дъно и просто леко избутайте нагоре)
Маркиране на 14 - 16 порции. Гарниране с рози от сметаната и 3 броя бадеми върху всяко парче - така че едната да сочи центъра, а другите две ъглите на тортата (парчето).
Настъргване на шоколад на едро ренде направо върху тортата върху средата (може да се настърже в чинийка и леко да се премести върху средата на тортата).