Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Великденски лучник с агнешка кайма

Великденски лучник с агнешка кайма

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Великденски лучник с агнешка кайма
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
19/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Не робувайте на предразсъдъци - на трапезата място за вкусен лучник има целогодишно"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г ( плюс още за доомесване)
  • прясно мляко - 150 мл хладко
  • яйца - 1 бр. със стайна температура
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • кисело мляко - 4 - 5 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • мед - 1 к.л.
  • грис - 1 с.л.
  • суха мая - 1 пакетче на Йоткер
  • олио - 5 с.л.
  • За плънката
  • агнешка кайма - 500 г
  • зелен лук - 4 връзки
  • морков - 1 бр.
  • чушки - 1/2 червена пиперка
  • гъби - 200 г стерилизирани
  • масло - 100 г меко
  • джоджен - 1 голяма връзка
  • черен пипер - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към брашното се прибавя солта и пресявате. Правите кладенче в него и прибавяте гриса. Към хладкото мляко добавяте меда и сухата мая. Разбърквате и оставяте маята да се подхрани и активира.

Изсипвате в кладенчето от брашно и добавяте разбитото яйце, киселото мляко и олиото. Замесвате меко еластично и нелепнещо тесто. Оставете го да втаса на топло около един час в леко намазнен съд и покрито с чиста кърпа или намаслено стреч фолио.

Щом тестото е утроило обема си, леко го премесете и разделете на 4 топки с големината на съда, в който ще печете. Едната, която ще се използва за основа, трябва да е по-голяма.

Докато тестото отпочива, приготвям плънката. Почистваме и нарязваме на ситно измития лук, задушаваме го в маслото. Добавяме нарязаните на ситно морков и чушка, каймата и накрая гъбите.

Подправяме с червен пипер и сол, като задушаваме, докато остане на мазнина. Овкусяваме готовата плънка с черния пипер и джоджена. Оставяме настрана, за да изстине и се връщаме към оформяне на тестото.

Разточваме първо голямото топче от тесто с дебелина около 5 мм., като краищата оставяме извън диаметъра на тавата.

Плънката я разделям на 3 порции. Първата я поставям върху основната. Следва втора разточена на тънко кора, която е с диаметъра на тавата и втора порция от плънката.

Трета разточена кора и последваща плънка. Завършваме с последната точена кора, която с остър нож надупчваме, за да излиза парата от плънката, а с основната кора загръщаме краищата на лучника.

Намазан с разбит жълтък, и покрит с фолио, слагам в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 50 минути. Вече готов и изпечен, махам фолиото, за да се зачерви и отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: