Начин на приготвяне
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, добавя се 1 чаена лъжичка захар и 1 с.л. брашно. Оставям на страна да се активизира маята.
Яйцата разбивам със захарта, добавям солта, сока от лимона, ванилията и разбърквам. Прибавям и шупналата мая и отново разбърквам.
В купа пресявам брашното. Оформям кладенче и изсипвам яйчената смес. Замесвам меко, нелепнещо тесто.
Разтапям маслото с олиото. Започвам да интегрирам мазнината в тестото, като непрекъснато меся, докато започнат да се появяват въздушни мехури. Прехвърлям тестото в намазнена купа, покривам в кърпа оставям да втаса около 1 час.
След като тестото е утроило размера си, го прехвърлям върху намазнен плот и започвам с изливането на гнева :) т.е биене - удря се 100 пъти в плота. Отново се оставя да втаса за час.
След като тестото е удвоило размера си, премесвам леко и разточвам на средно дебела, правоъгълна кора. Намазвам обилно с шипков мармалад. По желание, може да се наръси с орехи.
Завивам на руло, а след това на охлюв. Прехвърлям върху плоска тава, застлана с хартия за печене. С помощта на четка, намазвам с малко мармалад, размит в малко прясно мляко.
Пека се в предварително загрята фурна на 170 гр.