Начин на приготвяне
Първо се сваряват картофите. Варят се с обелката, тъй като по този начин тяхното нишесте се запазва.
Когато са сварени и изстинали, ги обелваме и намачкваме с преса за картофи. Не използвайте пасатор, защото пюрето ще стане по-скоро като гума.
В купа разбивам яйцата. Към тях добавям разтопеното масло, пудрата захар, ванилия и намачканите картофи. Към тази смес се добавя половината от брашното, в което вече сме прибавили бакпулвера.
Когато сместа стане много гъста и лепкава, започваме месенето, като добавяме и останалото количество брашно. Трябва да е получим меко и нелепнещо тесто.
Покривам тестото с прозрачно фолио и го прибирам в хладилника да стегне за около един час.
Подготвям работния плот като го наръсвам с брашно, набрашнявам и точилката. Разделям тестото на 3 части. Разточвам на кора с дебелина 0. 5 см. С гърба на лъжицата намазвам хубаво с шипков мармалад и поръсвам с орехи. Завивам на руло.
Намазваме с разбито яйце и с помощта на четка намазвам отново с малко мармалад. Печем пирога в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.
Пирогът с шипков мармалад е готов.