Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с шипков мармалад

Козунак с шипков мармалад

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Козунак с шипков мармалад
Снимка: Елена Стойчовска
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Готови ли сте за един майсторски клас по приготвяне на козунаци"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • мая - 10 г
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 300 г
  • масло - 70 г
  • олио - 40 г
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • шипков мармалад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, добавя се 1 чаена лъжичка захар и 1 с.л. брашно. Оставям на страна да се активизира маята.

Яйцата разбивам със захарта, добавям солта, сока от лимона, ванилията и разбърквам. Прибавям и шупналата мая и отново разбърквам.

В купа пресявам брашното. Оформям кладенче и изсипвам яйчената смес. Замесвам меко, нелепнещо тесто.

Разтапям маслото с олиото. Започвам да интегрирам мазнината в тестото, като непрекъснато меся, докато започнат да се появяват въздушни мехури. Прехвърлям тестото в намазнена купа, покривам в кърпа оставям да втаса около 1 час.

След като тестото е утроило размера си, го прехвърлям върху намазнен плот и започвам с изливането на гнева :) т.е биене - удря се 100 пъти в плота. Отново се оставя да втаса за час.

След като тестото е удвоило размера си, премесвам леко и разточвам на средно дебела, правоъгълна кора. Намазвам обилно с шипков мармалад. По желание, може да се наръси с орехи.

Завивам на руло, а след това на охлюв. Прехвърлям върху плоска тава, застлана с хартия за печене. С помощта на четка, намазвам с малко мармалад, размит в малко прясно мляко.

Пека се в предварително загрята фурна на 170 гр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: