Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Домашна вита баница с масло

Домашна вита баница с масло

редакция:
Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Ще ви признаем за истински кулинари само когато приготвите домашна вита баница с масло."

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 3 бр. (отделете единият жълтък)
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • суха мая - 1 пакетче
  • брашно - около 700 г
  • сирене - 300 г за поръсване
  • масло - 100 г разтопено за намазване
  • масло - 50 г на кубчета за отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото замесете меко тесто, като продуктите трябва да са били на стайна температура, а млякото леко затоплено.

Оставете тестото на топло да удвои обема си. Разделете втасалото тесто на 8 равни части оформени на топки, намажете ги с малко олио (за да не хванат кора) и оставете да се отпуснат за 15 минути.

Намазнете работния плот с малко олио, разточете с помощта на точилка всяко топче поотделно и последователно, като мажете с разтопеното масло и поръсвате равномерно с натрошено сирене.

Навивате ги на руло и подреждате в кръг в предварително намаслена тава, като започнете от средата към стените и (като охлюв).

Оставете оформената вита баница да увеличи обема си за около 30 минути, намажете я с предварително разбития жълтък с 1 с.л. олио, разпределете кубчетата масло отгоре и печете в предварително загрята на 150 градуса фурна за 10 минути докато се издуе, а после увеличете градусите на 180 до готовност и приятен загар.

Домашната вита баница с масло е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
512
41
30
20
10
Дай твоята оценка: