Начин на приготвяне
1. Захарен сироп:
- смесва се водата и захарта - нагряване до кипване и разтваряне на захарта;
- охлаждане до под 70 градуса, ароматизирайте и доохлаждате
2. Кексов блат:
- разделяне на яйцата на жълтъци и белтъци;
- разбиване на жълтъците с 1/3 от захарта;
- разбиване на маслото, млякото с разтворения в него бакпулвер и част от брашното;
- разбиване на белтъците на твърд сняг, прибавяне на 2/3 от захарта на части в процеса на биене и разбиването продължава до стопяването на захарта и получаване на твърд сняг;
- прибавяне жълтата смес към белтъчния сняг, внимателно разбъркване с плавни движения отгоре надолу и прибавяне на 2-3 пъти останалото брашно;
- разстелете тестото в застлания с хартия райф;
- печете при 180-160 градуса за ~ 30 мин, извадете, охладете и освободете от хартията;
- върнете блата в райфа с лицето нагоре, трампирайте със сиропа и намажете с конфитюра;
3. Приготвяне на Кезе крема
- накиснете желатина в студена вода до набъбване и втечнете на водна баня и добавете част от предвидената течна сметана;
- почистете и измийте стафидите с топла вода, подсушете, накиснете за 15 мин в рома и отцедете от рома;
- смесете изварата с пудрата захар, сока от лимона и настърганата жълта част от кората на лимона;
- разбийте до еднородност и втечнете;
- смесете сметаната, водата и прах кремижел - разбийте до трайни бразди;
- съединете сметановата смес с изварената, втечнения желатин и подготвените стафиди - разбийте до еднороден крем;
- нанесете крема върху подготвената основа веднага след приготвянето на височина - 5 мм под горния ръб - загладете повърхността и охладете до желиране на крема;
4. Пригответе желето:
- накиснете желатина в студена вода до набъбване;
- смесете водата и захарта, нагрейте до кипване;
- прибавете набъбналия желатин, бъркайте до разтопяването му - отстранете от плочата;
- оцветете, полуохладете, ароматизирайте с есенцията и охладете до полужелиране.
5. Оформете тортата:
- охладете тортата до желиране на крема;
- нанесете желето - охладете до пълно желиране, извадете от хладилника;
- освободете от райфа.
6. Дооформете и украсете тортата:
- разбийте сметаната с предвидената захар до сгъстяване;
- шприцовайте по 1 роза или ръковина от сметановия крем в края на всяко парче върху тортата;
- нанесете върху крема лимонова резенка, срязана по вертикален начин.