Кезе торта

teodorateodora
Новак
2110923
Кезе торта
Снимка: teodora
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
14
"Златно правило - колкото по-дълга и подробна е рецептата, толкова по-вкусна е тортата!"

Необходими Продукти

  • Основа от кексов блат
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 100 г
  • брашно - 120 г
  • краве масло - 32 г
  • прясно мляко - 40 мл
  • бакпулвер - 6 г
  • ванилия - 1 бр.
  • Кезе крем
  • извара - 200 г
  • пудра захар - 150 г
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • желатин - 25 г + 50 мл вода
  • стафиди - 100 г + вода 300 мл /светли/
  • сметана - 300 г
  • Захарен сироп
  • захар - 100 г
  • вода - 150 г
  • лимон - 1/3
  • Лимоново желе
  • вода - 400 мл
  • захар - 200 г
  • желатин - 30 г + 60 мл
  • лимонова есенция - 5 - 6 капки
  • безвредна боя - жълта
  • За намазване на блата
  • конфитюр от портокалови кори - или ягоди
  • За гарниране
  • сметана - 200 г
  • захар - 20 г
  • лимонови резени - 1 кутия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Захарен сироп:

- смесва се водата и захарта - нагряване до кипване и разтваряне на захарта;

- охлаждане до под 70 градуса, ароматизирайте и доохлаждате

2. Кексов блат:

- разделяне на яйцата на жълтъци и белтъци;

- разбиване на жълтъците с 1/3 от захарта;

- разбиване на маслото, млякото с разтворения в него бакпулвер и част от брашното;

- разбиване на белтъците на твърд сняг, прибавяне на 2/3 от захарта на части в процеса на биене и разбиването продължава до стопяването на захарта и получаване на твърд сняг;

- прибавяне жълтата смес към белтъчния сняг, внимателно разбъркване с плавни движения отгоре надолу и прибавяне на 2-3 пъти останалото брашно;

- разстелете тестото в застлания с хартия райф;

- печете при 180-160 градуса за ~ 30 мин, извадете, охладете и освободете от хартията;

- върнете блата в райфа с лицето нагоре, трампирайте със сиропа и намажете с конфитюра;

3. Приготвяне на Кезе крема

- накиснете желатина в студена вода до набъбване и втечнете на водна баня и добавете част от предвидената течна сметана;

- почистете и измийте стафидите с топла вода, подсушете, накиснете за 15 мин в рома и отцедете от рома;

- смесете изварата с пудрата захар, сока от лимона и настърганата жълта част от кората на лимона;

- разбийте до еднородност и втечнете;

- смесете сметаната, водата и прах кремижел - разбийте до трайни бразди;

- съединете сметановата смес с изварената, втечнения желатин и подготвените стафиди - разбийте до еднороден крем;

- нанесете крема върху подготвената основа веднага след приготвянето на височина - 5 мм под горния ръб - загладете повърхността и охладете до желиране на крема;

4. Пригответе желето:

- накиснете желатина в студена вода до набъбване;

- смесете водата и захарта, нагрейте до кипване;

- прибавете набъбналия желатин, бъркайте до разтопяването му - отстранете от плочата;

- оцветете, полуохладете, ароматизирайте с есенцията и охладете до полужелиране.

5. Оформете тортата:

- охладете тортата до желиране на крема;

- нанесете желето - охладете до пълно желиране, извадете от хладилника;

- освободете от райфа.

6. Дооформете и украсете тортата:

- разбийте сметаната с предвидената захар до сгъстяване;

- шприцовайте по 1 роза или ръковина от сметановия крем в края на всяко парче върху тортата;

- нанесете върху крема лимонова резенка, срязана по вертикален начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: