Начин на приготвяне
Фурната се загрява до 200 градуса. Кората на единия портокал се настъргва, а сокът му се изцежда в купа.
Горната част на останалите портокали се отрязва (като капаче). С малък остър нож се минава около вътрешната част на кората и между портокаловите резени. Изваждаме портокаловата сърцевина с лъжичка и също с лъжичка издълбаваме много добре до кора.
От извадената портокалова вътрешност изцеждаме сока и го добавяме към вече изцедения от първия портокал. Трябва да получим около 300 мл сок.
В съд разтопяваме маслото на слаб огън и към него с енергично разбъркване сипваме брашното. Сваляме от котлона и добавяме портокаловия сок и захарта. Връщаме на котлона и варим до сгъстяване. Оставяме да изстине.
Издълбаните портокали увиваме във алуминиево фолио и поставяме в купички - купичките да са точно, колкото да се вкарат портокалите, без да мърдат. Нареждаме ги в тава за печене.
Разбиваме белтъците много добре до твърда пяна и смесваме с портокаловата смес.Веднага разпределяме готовата смес в портокаловите формички и слагаме в горещата фурна да се пекат. Печенето трябва да продължи 20-25 минути, като през това време фурната в никакъв случай не трябва да се отваря, за да не вкараме студен въздух.
Изпечените суфлета изваждаме веднага от купичките и сервираме поръсени с пудра захар. Вашите гости ще се влюбят в тези въздушни, ароматни изкушения.