Солен кекс с извара

Солен кекс с извара
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Добре дошли в клуба на почитателите на солените кексове - най-вкусните кексове на света"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • заквасена сметана - 3 с.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • за плънката
  • извара - 200 г фина
  • сирене - 100 г краве
  • зелен лук - 3 стръка
  • зелен чесън - 2 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата със солта. Към разбитите яйца се прибавя заквасената сметана и след разбъркване се прибавя и киселото мляко. Всичко се разбърква добре.

Брашното се пресява. Бакпулверът се смесва с брашното. Лъжица по лъжица се прибавя от брашното към останалите продукти, като едновременно и се разбърква сместа.

Плънката се приготвя като се смесят изварата и сиренето. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се смесват със изварената смес.

Ароматът на чесън е доста силен и който не го обича може да го пропусне и да увеличи количеството на зеления лук (оригиналната рецепта е само със зелен лук).

За кекса е подходящо да се използва форма за хляб. Тя се намаслява и поръсва с брашно.

Във формата се изсипва половината тесто, а върху него се разпределя плънката равномерно, без да се натиска и размазва. Отгоре се покрива с останалото тесто.

Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 за около 50 мин. до златисто кафеникав загар. След като се извади от фурната се покрива с кърпа за да омекне коричката.

Източник: sentimentsinthekitchen

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: