Начин на приготвяне
В ориенталската кухня често се използва булгурът, който се замества с ориза.
По принцип ястието се готви и с патладжан, но вие можете да замените с тиквички.
Изливаме месния бульон в тенджера и оставяме да заври. Към него добавяме булгура и го накисваме за около 30 минути.
Междувременно нарязваме тиквичките на кубчета, посоляваме и ги оставяме в гевгир, за да се отцедят.
В друг съд загряваме 2 с.л. зехтин и задушаваме лука, който сме нарязали на ситно. Добавяме пресования чесън и каймата, като разбъркваме, докато месото промени цвета си. Прибавяме подправките - кимиона, черния пипер и канелата, като запържваме още 2-3 минути. Слагаме булгура да заври, намаляваме котлона, похлупваме и оставяме да се задуши 15 минути. Размесваме го с каймата.
Изцедените и подсушени тиквички ги запържваме в останалия зехтин до златисто.
Загряваме фурната на 200 и приготвяме 4 гювечета.
Във всяко от тях подреждаме на дъното част от каймата с булгура, която покриваме с пласт от тиквичките.
Разстиламе втори пласт от каймата и заливаме с доматите. Запичаме на фурната около 30-40 минути. Към всяко гювече чукваме по едно яйце и връщаме отново за 5 минути.
Ястието може да се приготви в голям глинен гювеч, гарнирано с кориандър или магданоз и топла питка.