Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Пресни картофи по провансалски

Пресни картофи по провансалски

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пресни картофи по провансалски
Снимка: marcheva14
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Наистина ли си мислите, че това са просто обикновени картофи? Това е уникално кулинарно изкушение"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг пресни
  • лук - 1 глава голяма
  • чесън - 4 скилидки стар
  • чери домати - 300 г
  • маслини - 100 г Каламата
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чушки - 1 бр. червена
  • зехтин - около 60 - 70 мл Екстра Върджин
  • лимони - от 1/2 лимон пресен сок
  • пресен лук - 2 стръка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • ПРОВАНСАЛСКА ПОДПРАВКА
  • розмарин - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • майорана - 1/2 ч.л.
  • риган - 1/ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресните картофи се измиват, разполовяват и се слагат в тавичка. Чесънът се наситнява, а чушките и лукът се нарязват на ивички.

Маслините се почистват от костилките, а чери доматите се нарязват на половинки по дължина.

В купа се смесват лукът, нарязаните чушки, чесънът, провансалската подправка, лимоновият сок, сол и черен пипер.

Изсипват се при картофите и се разбърква много добре. Залива се със зехтин и се пече на 180 градуса за около 45 минути.

Изваждат се от фурната и се добавят маслините и доматките и се запича за още около 10 минути. Изваждат се и се поръсват с пресен лук и магданоз.

Печените картофи се сервират със зелена салата.

Пресните картофи по провансалски са много вкусни!

Източник: Кулинариум

Разкошна лека френска рецепта, за една лека вечеря, за малко пречистване след тежките великденски празници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: