Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Бели аспержи с майонезен сос

Бели аспержи с майонезен сос

Krasi VangelovKrasi Vangelov
Чирак
1813353
Бели аспержи с майонезен сос4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Крехки, завладяващо нежни и вкусни - аспержи с майонезен сос"

Необходими Продукти

  • аспержи - 500 г бели (пресни и свежи)
  • вода - около 2 л
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 - 3 с.л. екстра върджин
  • За соса
  • майонеза - 450 мл
  • цедено мляко - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете внимателно аспержите с картофобелачка или остър тънък нож. Внимавайте да не счупите върховете, защото са крехки, те разбира се нямат нужда от белене, а само махаме горния слой на стъблата, както и отрязваме долните краища.

Пуснете ги във врящата вода с лъжиците сол и захар. Може да ги вържете на сноп, като върховете стърчат над водата - те нямат нужда от толкова варене и ще се сготвят само от парата.

Варете около 20 минути, ако аспержите са по-тънки, а ако са по-дебели - 25-30 минути. Извадете и отцедете от водата, внимавайте да не счупите върховете.

За соса разбъркайте всички съставки и сервирайте леко охладените аспержи с майонезения сос.

Ако се консумират горещи вкусът им не се усеща, ако пък се консумират силно охладени - също. Затова препоръчвам да са леко топли - така са най-вкусни.

Така приготвени те нямат нищо общо с тези от консерва. Лесно е в домашни условия и много по-полезно и вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
56
41
33
20
15
Дай твоята оценка:

Коментари

Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Явно нямаш никаква идея за зеленчуци..,ако не се ровиш в нета за да сричаш даже и на вид нямаше да знаеш как изглеждат "АСПЕРЖИТЕ"
28.04.2017 18:48
1
11
Зори
Зори
Стана цяла тирада.
Прочетете ако искате статията на Росица Стоянова тук в "Готвач":
Тънкости при готвене на аспержи
Имам чувството, че никога не сте готвили този зеленчук.
28.04.2017 15:50
12
2
3
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Време за варене на аспержи:
Зелени - 3 минути, ако са тънки
7 минути ако са по -дебели.
Бели- 10 минути, ако са тънки и 20 минути ако са дебели.
Това е положението :)
28.04.2017 15:14
2
9
1
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
"Бели аспержи — Те са под земята,отрязват се и се продават като зеленчук.
Зелени аспержи — Ако стъблата минат над земята те се оцветяват в зелено.
Лилави аспержи — Лилавите аспержи са познати от Нова Зеландия и Австралия.Те растат като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след като се сварят." източник: Уикипедия
Т.е. белите аспержи не са виждали слънце, най-крехки са именно поради тази причина и се нуждаят от най-малко термична обработка.
Поздрави ;)
28.04.2017 14:47
9
1
4
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
"зехтин - 2 - 3 с.л. екстра Върджин" - къде се слага?
28.04.2017 14:01
9
1
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
С толкова варене няма да остане нищо ценно в тези аспержи? Варенето е от 5 до 10 минути максимум, като веднага след като се извадят от водата трябва да се залеят с ледено студена вода, за да запазят цвета, витамините и хрупкавостта си. А съотношението аспержи сос е 1:1? Твърде много майонеза (450г) в соса.
28.04.2017 13:59
9
2
2
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Добра рецепта, но бих допълнила, че белите аспержи са по -привлекателни на вид, както и по -вкусни, когато се варят само 10-12 минути, за да останат и леко хрупкави. Въпрос на вкус;)
25.04.2017 16:31
7
1
1
Покажи всички подкоментари