Явно нямаш никаква идея за зеленчуци..,ако не се ровиш в нета за да сричаш даже и на вид нямаше да знаеш как изглеждат "АСПЕРЖИТЕ"
28.04.2017 18:48
1
11
Зори
Стана цяла тирада.
Прочетете ако искате статията на Росица Стоянова тук в "Готвач":
Тънкости при готвене на аспержи
Имам чувството, че никога не сте готвили този зеленчук.
28.04.2017 15:50
12
2
3
Yordanka Kovacheva
Да ,Зари и аз мисля, че 25-30 минути са много, то и от снимката се вижда, че са мекички, може би така се харесват на някои хора :) Аз преди няколко дни ги приготвих и съм качила снимка тук към тази рецепта, моите бяха много дебели и ги варих 18 минути. Но няма значение, това са дреболий, нека се усмихнем и да ни е приятна вечерта :) Поздрави и от мен!
28.04.2017 19:16
8
Зори
Дани, коментара ми не беше към теб. Приготвяла съм бели аспержи и при условие, че са обелени преди да се варят, времето от 25-30 минути е твърде много. Това е моето лично мнение и не смятам, че е нужно да се обиждаме и нападаме, което явно е приоритет на Krassi11. Явно неговите са много дебели. Всеки има правото да изрази мнение, затова е и сайта. Коментара от по-горе на Krassi11, смятам да го подмина със широка усмивка, защото е под нивото на представите ми за нормална комуникация. :) Поздрави
28.04.2017 19:04
10
Yordanka Kovacheva
Зари, моля да не се обиждаме. Аз за да напиша тази информация за варенето ,претендирам да съм сигурна и добре запозната, първо защото съм приготвяла такива неведнъж и съм се учила от хора с умения. Живея в Испания, където този зеленчук е много популярен и една от родините на белите аспержи -област Наварра, тук живея и от тук точно имат деноминация за произход. Значи ако твърдите, че нямам понятие как се приготвят, то и самите испанци на чиято земя растат и откъдето произхождат нямат понятие!? А вие имате!?
Прочетох статията за която говорите, но всичко е много общо казано и сте видели това, което искате да видите. Там никъде не прочетох ,че за всеки вид е нужно различно време, което е много важно, а описаните минути се отнасят най -вероятно само за зелените. Първо се казва, че имало 3000 вида, после се говори за един общ начин на приготвяне уж за всички ,което няма как да стане и накрая казват че"най-хубаво приготвените са с ярко зелен цвят".Голяма каша. И все пак тук основно ни интересуват белите, за които всъщност най -вече ставаше въпрос.
28.04.2017 16:51
4
10
Yordanka Kovacheva
Време за варене на аспержи:
Зелени - 3 минути, ако са тънки
7 минути ако са по -дебели.
Бели- 10 минути, ако са тънки и 20 минути ако са дебели.
Това е положението :)
28.04.2017 15:14
2
9
1
Krasi Vangelov
Абсолютно правилно! :)
28.04.2017 15:19
1
5
Зори
"Бели аспержи — Те са под земята,отрязват се и се продават като зеленчук.
Зелени аспержи — Ако стъблата минат над земята те се оцветяват в зелено.
Лилави аспержи — Лилавите аспержи са познати от Нова Зеландия и Австралия.Те растат като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след като се сварят." източник: Уикипедия
Т.е. белите аспержи не са виждали слънце, най-крехки са именно поради тази причина и се нуждаят от най-малко термична обработка.
Поздрави ;)
28.04.2017 14:47
9
1
4
Потребител#186550
Много интересна и вярна информация от уикипедия с изключение на последното изречение . Белите аспержи са дооооста по Не- крехки от зелените и определено изискват повече термична обработка. Най-добре да пробвате, за да се убедите. А зелените ако надхвърлят 7 минути няма а приличат на нищо. Поздрави
28.04.2017 15:55
3
4
Krasi Vangelov
И как така "ако стъблата минат над земята"???Звучи все едно това е един и същи зеленчук,но видиш ли ти ако стъблата "решат" да "минат" над земята и хоп стават зелени :)))))) Та те са два съвършено различни зеленчука.Май Уикипедия нещо невинаги са точни,да не говорим че там всеки който иска може да си блъска информация и къде я проверяват,къде не...Най добре проверете някъде другаде,за да ме опровергаете.С най-добри чувства го казвам .
28.04.2017 15:30
1
2
Krasi Vangelov
Хубава информация сте извадили.Но ако хванете в ръка зелена аспержа,ще забележите,че тя без усилие се скършва и е много крехка,докато бялата е много твърда.Оттам е и моята логика,без да се допитвам до уикипедия. ;)Тогава сигурно и картофа понеже не е виждал слънце трябва да го ядем полусуров по тази логика :))
28.04.2017 14:59
1
1
Зори
Пресните аспержи са сочни и крехки, с леко сладък вкус, подобен на зеленият грах. Белите аспержи се отглеждат покрити с почва, поради което са по-крехки и по-сладки от зелените, но и двата вида имат прекрасни кулинарни качества.
Простете пропуска,зехтина се слага половината във врящата вода ,а другия се разпръсква на капки върху готовите аспержи.
28.04.2017 14:29
1
Зори
С толкова варене няма да остане нищо ценно в тези аспержи? Варенето е от 5 до 10 минути максимум, като веднага след като се извадят от водата трябва да се залеят с ледено студена вода, за да запазят цвета, витамините и хрупкавостта си. А съотношението аспержи сос е 1:1? Твърде много майонеза (450г) в соса.
28.04.2017 13:59
9
2
2
Krasi Vangelov
А,и пропуснах да кажа за соса.Той се сервира отделно и който не обича толкова майонеза да не слага.Там където виреят тези аспержи и когато им е сезона са приготвяни и консумирани изцяло по този начин,да не говорим,че оригиналната рецепта е с чиста майонеза.Аз в моята предложих да се смеси и с други съставки,защото прецених,че така се олекотява вкуса и няма да е тежък.А дали е много като количество-въпрос на вкус.
28.04.2017 14:50
1
1
Krasi Vangelov
Заря,здравей.Не мисля,че е правилно да твърдиш уверено,че 5-10 минути варене са достатъчни.Става въпрос за бели,не зелени аспержи,при които разликата е голяма!Белите се варят повече време,защото са много твърди и дори има готвачи които го правят за 35-40 Мин.и те уверявам,че стават чудесни.Зелените аспержи трябва да остават хрупкави,белите -само леко.Също така много зависи от дебелината им!!!Ако ще говорим за останали витамини-най добре си консумирай зеленчуците сурови тогава.Няма как един кореноплоден зеленчук да не иска повече време термична обработка.Белите аспержи растат под земята,а зелените над нея и мисля,че може би бъркаш двата вида.Поздрав.
28.04.2017 14:42
1
1
Yordanka Kovacheva
Добра рецепта, но бих допълнила, че белите аспержи са по -привлекателни на вид, както и по -вкусни, когато се варят само 10-12 минути, за да останат и леко хрупкави. Въпрос на вкус;)
25.04.2017 16:31
7
1
1
Krasi Vangelov
Да разбира се.Който ги предпочита леко хрупкави може да намали времето за готвене.Благодаря за пояснението :)
Прочетете ако искате статията на Росица Стоянова тук в "Готвач":
Тънкости при готвене на аспержи
Имам чувството, че никога не сте готвили този зеленчук.
Прочетох статията за която говорите, но всичко е много общо казано и сте видели това, което искате да видите. Там никъде не прочетох ,че за всеки вид е нужно различно време, което е много важно, а описаните минути се отнасят най -вероятно само за зелените. Първо се казва, че имало 3000 вида, после се говори за един общ начин на приготвяне уж за всички ,което няма как да стане и накрая казват че"най-хубаво приготвените са с ярко зелен цвят".Голяма каша. И все пак тук основно ни интересуват белите, за които всъщност най -вече ставаше въпрос.
Зелени - 3 минути, ако са тънки
7 минути ако са по -дебели.
Бели- 10 минути, ако са тънки и 20 минути ако са дебели.
Това е положението :)
Зелени аспержи — Ако стъблата минат над земята те се оцветяват в зелено.
Лилави аспержи — Лилавите аспержи са познати от Нова Зеландия и Австралия.Те растат като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след като се сварят." източник: Уикипедия
Т.е. белите аспержи не са виждали слънце, най-крехки са именно поради тази причина и се нуждаят от най-малко термична обработка.
Поздрави ;)