Начин на приготвяне
Счукайте орехите и отделете ядките, начупете ги леко и ги запечете на сух тиган. В подходящ съд кипнете водата и добавете захарта. Бъркайте непрекъснато докато захарта се разтопи напълно.
Обезкостете фурмите и ги прибавете в сиропа, сложете и трите лъжици уиски. Варете докато се сгъсти. Нарежете козунака на филийки с дебелина около 2 пръста.
Подгответе си тава с отлепящо се дъно, като я застелите с хартия за печене. Топвайте всяка филия козунак в топлия сироп и нареждайте във формата.
За да се разпредели добре, ако се налага, начупете някои от филийките. На всеки ред отгоре слагайте от фурмите и поръсвайте с орехи. Отгоре продължавайте да редите козунак и така докато свърши.
Притиснете леко, за да изравните сладкиша и да му придадете форма. Залейте с останалия сироп и оставете да престои една нощ в хладилника.