Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Сиропиран сладкиш от стар козунак

Сиропиран сладкиш от стар козунак

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924101491
Сиропиран сладкиш от стар козунак
Снимка: Анелия Цонева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
5
"Застарелият козунак е супер основание да приготвите вкусен сиропиран сладкиш"

Необходими Продукти

  • козунак - 2 бр.
  • захар - 6 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • уиски - 3 с.л.
  • фурми - 100 г
  • орехи - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Счукайте орехите и отделете ядките, начупете ги леко и ги запечете на сух тиган. В подходящ съд кипнете водата и добавете захарта. Бъркайте непрекъснато докато захарта се разтопи напълно.

Обезкостете фурмите и ги прибавете в сиропа, сложете и трите лъжици уиски. Варете докато се сгъсти. Нарежете козунака на филийки с дебелина около 2 пръста.

Подгответе си тава с отлепящо се дъно, като я застелите с хартия за печене. Топвайте всяка филия козунак в топлия сироп и нареждайте във формата.

За да се разпредели добре, ако се налага, начупете някои от филийките. На всеки ред отгоре слагайте от фурмите и поръсвайте с орехи. Отгоре продължавайте да редите козунак и така докато свърши.

Притиснете леко, за да изравните сладкиша и да му придадете форма. Залейте с останалия сироп и оставете да престои една нощ в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: