Начин на приготвяне
Това е предложение за употребяване на козунака, който (в повечето случаи неминуемо) остава след Великден. За да се получат хубаво кексчетата, той трябва да е сух.
Всякакви видове козунак (или остатъци от такъв) стават, като колкото по-сладък е и с колкото повече съставки е правен (шоколад, стафиди, локум, ядки), толкова по-богат и вкусен ще е крайният резултат.
В достатъчно голяма купа разбиваме яйцето заедно с мекото масло и захарта (ако козунакът е по-сладък или е с добавен шоколад/конфитюр, намаляваме количеството на захарта или изобщо не слагаме). Добавяме и прясното мляко, разбъркваме добре.
Нарязваме стария козунак на малки кубчета. Изсипваме ги в купата с останалите съставки и оставяме да се напоят няколко минути, можем да ги намачкаме и с вилица.
В тавичка за мъфини (с 12 гнезда, ако е от по-малките, или с 9, ако е от по-големите) поставяме хартиени формички (не е нужно да ги намазняваме с олио или масло).
Разпределяме сместа, като пълним кошничките догоре, тъй като не сме използвали набухвател и кексчетата няма да станат издути, нито да прелеят.
Поставяме тавичките в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
Изваждаме ги и оставяме кексчетата да се охладят напълно. След това ги „обелваме“ от хартиените формички и нареждаме в чиния.
Разтопяваме няколко парченца шоколад набързо в микровълновата или на водна баня и с него намазваме мъфините отгоре.
Завършваме, като ги поръсваме с няколко смлени/натрошени бисквити.
Кексчетата от стар козунак са готови.
Коментари