Начин на приготвяне
Остана ми парче козунак с локум и стафиди. Нарязвах на филии, дебели по 1 см, изрязах долната кора и нарязах на кубчета.
В касерола сипваме 500 г прясно мляко с захарта и се загрява на котлона.
В купа се разбива нишасте ягода и 100 мл прясно мляко на кашичка.
Сипва се в горещо мляко и бъркаме да сгъсти на умерен огън - да не загори.
Сваля се пудингът и прибавяме бучка масло, то ще се разтопи и кремът е готов.
На дъното на правоъгълна тавичка върху прозрачно фолио сипваме леко охладен 3-4 с.л. крем.
В голямата част от крема сипваме кубчета козунак, разбърква се внимателно, да не стане на каша, но така че да облее всички хапки стар козунак. Сипваме половината крем с хапки, отгоре поръсваме нарязан шоколад и завършваме с останалата смес.
Завива се с краищата на фолиото и оставяме козуначения сладкиш поне 2 часа да стегне в хладилника.
Приготвя се глазура, като в малко съдче сипваме какао, захар, масло и вода. Загрява се на котлона и разбъркваме, докато се получи еднородна глазура. Оставих да се охлади около 30 минути, стегна леко но още е течно.
Изважда се сладкишът, обръщаме в поднос, фолиото се сваля и отгоре заливаме с хладна глазура.
Поръсваме с бял филиран шоколад или друга поръска и оставяме лесния сладкиш със стар козунак още 30 минути да стегне.
После идва веселата част - нарязваме, грабваме лъжичка и си хапваме.
Аз съм практичен човек - не обичам да хвърлям храна, когато има толкова гладуващи по света!
Бон Апети!
Коментари