Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козуначен сладкиш»Офеншлупфер - десерт от стар козунак

Офеншлупфер - десерт от стар козунак

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Офеншлупфер - десерт от стар козунак
Снимка: Иван Паунов
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
1 мин.
Общо
26 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • козунак - 1 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 50 г
  • ванилова захар - 15 г
  • стафиди - 15 г
  • бадеми - 30 г Наситнени
  • ябълки - 1 бр.
  • слънчогледови семки - 20 г
  • За ваниловия сос
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 150 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • сладкарска сметана - 100 мл
  • захар - 60 г
  • царевично нишесте - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме, като загреем млякото на котлона, но без да го оставяме да завира. Взимаме козунака и го нарязваме на малки кубчета. Прехвърляме го в дълбока купичка и го заливаме с горещото мляко.

То ще омекоти сухия и стар козунак. С леко притискане, разбъркваме сместа, за да се разпредели млякото на всякъде.

Към козунака прибавяме ситно нарязана ябълка, слънчогледовите семки, филенцата от бадеми, кристалната захари, ваниловата захар и стафидите, Чукваме вътре яйцата и хубаво разбъркваме. Прехвърляме в тавичка с хартия за печене. Загряваме предварително фурната на 170 градуса.

Върху сместа, поръсваме малко бадемови филенца. След около 1:30 ч. печене, десерта ще е готов. В малка кисеролка прибавяме сметаната и ванилията, която може да бъде и ванилова паста или прясна ванилова пръчка.

Добавяме още и прясното мляко, 10-те гр. царевично нишесте, двете яйца ( но от едното само жълтъка ) и 60-те гр. захар.

Включваме котлона на средна температура и постоянно бъркаме до сгъстяването на соса. Поднасяме, докато козуначеният десерт е още топъл.

Сосът обаче може да бъде или студен или топъл. Да ви е сладко с Офеншлупфер - десерт от стар козунак!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Фантастично!
06.04.2022 11:41