Начин на приготвяне
Започваме, като загреем млякото на котлона, но без да го оставяме да завира. Взимаме козунака и го нарязваме на малки кубчета. Прехвърляме го в дълбока купичка и го заливаме с горещото мляко.
То ще омекоти сухия и стар козунак. С леко притискане, разбъркваме сместа, за да се разпредели млякото на всякъде.
Към козунака прибавяме ситно нарязана ябълка, слънчогледовите семки, филенцата от бадеми, кристалната захари, ваниловата захар и стафидите, Чукваме вътре яйцата и хубаво разбъркваме. Прехвърляме в тавичка с хартия за печене. Загряваме предварително фурната на 170 градуса.
Върху сместа, поръсваме малко бадемови филенца. След около 1:30 ч. печене, десерта ще е готов. В малка кисеролка прибавяме сметаната и ванилията, която може да бъде и ванилова паста или прясна ванилова пръчка.
Добавяме още и прясното мляко, 10-те гр. царевично нишесте, двете яйца ( но от едното само жълтъка ) и 60-те гр. захар.
Включваме котлона на средна температура и постоянно бъркаме до сгъстяването на соса. Поднасяме, докато козуначеният десерт е още топъл.
Сосът обаче може да бъде или студен или топъл. Да ви е сладко с Офеншлупфер - десерт от стар козунак!
Коментари