Начин на приготвяне
Покрийте дълбока купа с прозрачно фолио, така че краищата му да висят отвън, за да може после да се покрие цялата торта.
Разбийте сметаната с миксера на гъст крем. Отделно в друг съд разбъркайте с бъркалка на ръка крема Маскарпоне с пудрата захар и кондензираното мляко. Смесете двата крема в една купа. Прибавете ядките, ванилията, лимоновите стърготини, кубчетата папая и нарязания шоколад и разбъркайте всичко с шпатула.
Разделете крема на две части.
Разтворете силно нес кафе в голяма чаша и към него добавете коняк или ликьор по желание.
Залейте желатина и го оставете да набъбне в 100 мл студена вода за 5-10 минути, а след това го затоплете на водна баня да се разтвори.
Разтопете на водна баня 50 грама шоколад за готвене. Разтопения шоколад сипете в едната част от крема и разбъркайте добре.
Така получихме два крема - бял и кафяв. Разпределете желатина в двата крема с лъжици по равно и пак се разбърква.
Сглобяване на тортата:
Потопете всяка бишкота за кратко в свареното кафе и ги подредете в купата върху фолиото. Първото подредете бишкоти по дъното, а след това изправени по стените на купата.
Залейте с белия крем, а върху него наредете един ред бишкоти, потопени в кафе. Върху тях разстелете кафявия крем. Най-отгоре завършете отново с бишкоти. Завийте тортата с висящите краища на фолиото и я приберете в хладилника за няколко часа.
Преди сервиране, отворете фолиото от горната част, която като се обърне, ще остане отдолу за основа на тортата. Захлупете купата с подходяща чиния, а след това обърнете тортата и отстранете фолиото.
Поръсете цялата торта с какао. Аз ръснах и малко пудра захар за цвят.
Украсете по желание. Тук може да се фантазира и украсата може да бъде най-различна.
Червените ягоди стоят добре, нали?
Вижте също как се прави панджиало с маскарпоне.
Коментари