Начин на приготвяне
Измитите патладжани срежете по дължина и издълбайте с лъжица вътрешността. Поръсете със сол и оставете за около половин час да си пуснат черната вода. Издълбаната част също посолете. Измийте патладжана със студена вода.
Нарежете лука на кубчета и запържете в сгорещено олио. Прибавете част от издълбания патладжан, като преди това също накълцайте на кубчета.
Размийте каймата със 100 мл студена вода и разбъркайте. По този начин не става на едри топчета. Сипете я към към лука.
Прибавете един обелен домат, нарязан на ситни кубчета, и подправете с черен пипер, кимион, чубрица и щипка червен пипер.
На дъното тавичката, в която ще се пече, се слага останалата част от издълбания патладжан и вторият червен домат, нарязан на резени. Поръсете с 3-4 лъжици олио и залейте с една кафена чашка вода. Отгоре подредете патладжаните и сложете във фурната да се пекат на 180 градуса, докато омекнат.
Когато са почти готови, извадете пълнените патладжани и поръсете с настърган кашкавал. Украсете с 2-3 резенчета чери домати. Отново се връщат във фурната, да се запече кашкавалът.
Няколко пръжнати чорбаджийски чушки и един обелен пресен червен домат, подрязан откъм дръжката и поръсен с магданоз, допълват вкуса на лятото.
Патладжанените гондоли са готови.
Коментари