Печено пиле върху картофки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Класика в тава - печено пиле върху картофки"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. цяло
  • картофи - 2 кг
  • лук - 3 глави
  • моркови - 4 бр.
  • масло - 100 г
  • олио - 50 мл
  • универсална подправка - 1 с.л. подправка за пиле
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • соев сос - 3 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте, почистете и подсушете пилето, разрежете го по средата откъм гърдите. Смесете соевия сос и пилешката подправка и масажирайте пилето с нея много добре, оставете настрани.

Нарежете лука на ситно, морковите на филийки, а картофите на по-едри парчета. Нагрейте олиото и запържете, като добавяте последователно лука, морковите и накрая картофките, докато картофите променят леко цвета си при непрекъснато бъркане.

Поръсете с червения пипер, черния пипер и посолете на вкус, разбъркайте и отстранете от огъня.

В подходяща тава прибавете картофите и разпределете равномерно по дъното на тавата. Поставете пилето върху тях с бутчетата встрани и обилно намажете чрез масажиране пилето с мекото масло. Не добавяйте в ястието вода.

Завийте ястието много добре с алуминиево фолио и го поставете в предварително нагрята фурна на 200 градуса и печете в продължение на 2 часа като през последните 20 минути отвивате ястието за приятен загар на пилето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Миглена
Миглена
Направих го и на всички се хареса .
23.04.2018 08:37
1