Начин на приготвяне
Натрошете бисквитите на ситни песъчинки с помоща на блендер или поставяйки ги в найлонов плик и минавайки отгоре с точилка или чаша.
Разтопете маслото и го смесете добре с бисквитите, а после прехвърлете във форма с размер 23 см., хубаво е да е с откопчаващо дъно (ако не разполагате с такъв размер може и малко по-голяма или малко по-малка. Ако искате да ви е по-лесно изваждането на тортата, съветвам да облепите дъното и стените със алуминиево фолио). Притиснете с обратната страна на лъжица бисквитената смес, за да прилепне хубаво и да стане равен и плътен блат за основа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилник да стегне, докато приготвяте сместа за тортата.
В тенджерка сипете млякото, захарта, мастиката, лимоновите кори, ванилията и канелата (можете да ползвате на прах или на пръчки, от които две биха били достатъчни). Щом млякото заври прибавете ориза, измит, но не премит прекалено, за да не пада всичкото нишесте от него. Намалете огъня и варете около 30 минути или докато видите, че е много набъбнал, почти разварен.
Отстранете от огъня и извадете лимоновите кори и пръчките канела, в случай че сте използвали такива. Оставете да се поохлади леко, в никакъв случай да изстива. Ако млякото много се е абсорбирало, може да добавите още малко - целта е сместа да е по-рядка от обикновено мляко с ориз.
Пасирайте до колкото се може по-гладка смес. Може да се виждат ситни парченца ориз, но няма нищо, пак става красиво и така. Накрая прибавете желатина, предварително хидратиран според указанията на производителя, това трябва да стане докато сместа е още почти гореща, затова трябва да се действа бързо.
Изсипете млечно-оризовата смес върху бисквитения блат и оставете да се охлади напълно, след което завийте с прозрачно фолио и преместете в хладилник за минимум 4 часа, за да стегне.
Украсете тортата с поръсена канела или какао на прах, ако не сте чак такива любители на канелата.
Сервирайте винаги добре охладена.
Надявам се да ви харесва тази нестандартна идея!
Коментари