Начин на приготвяне
За основата с миксер разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар на пухкав крем. Добавете настърганите лимонови корички и разтопеното и охладено масло при непрекъснато бъркане.
Добавете млякото, разбъркайте и на части прибавете предварително смесените пресято брашно с половин бакпулвер, тук разбърквате с шпатула. Сипете сместа в намазана с масло тава за пай. И печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути.
След кратък престой извън фурната, обърнете пая в подходяща чиния.
За плънката обелете и нарежете ябълките на малки кубчета. В метален съд разтопете маслото и добавете захарта, оставете така за 2-3 минути без да бъркате, след което добавете нарязаните ябълки, разбъркайте.
Към тях прибавете ванилията, канелата и рома, отново разбъркайте. Изключете котлона, но оставете сместа върху него за още 5 минути, като периодично разбърквате. Добавете кокосовите стърготини, разбъркайте и изсипете сместа върху изстиналия вече пай.
Поръсете с предварително карамелизираните кокосови стърготини и декорирайте с разбита на пухкав крем сметана.