Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Печени Картофи»Пикантни Уеджис картофки с 2 вида дип

Пикантни Уеджис картофки с 2 вида дип

Пикантни Уеджис картофки с 2 вида дип
Снимка: Анонимен
1 / 3
11/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Истинският кулинар не приготвя какви да е картофки, а пикантни уеджис картофки не с един, а с два вида дип"

Необходими Продукти

  • за картофките
  • картофи - около 2 кг (пресни или такива с тънка кора)
  • магданоз - 2 с.л. (сух)
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • чили - 2 ч.л. (на прах)
  • сол - на вкус
  • зехтин - 2 с.л.
  • за белия дип
  • крема сирене - 125 г (1 малка опаковка)
  • кашкавал - 20 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • прясно мляко - 20 - 30 мл или сметана (за разреждане)
  • босилек - 1 с.л. (сух)
  • за червения дип
  • домати - 400 г (1 консерва) на кубчета
  • кромид лук - 1/2 глава
  • кисели краставички - 2 бр
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Уеджис са си чисто и просто печени картофи (но могат и да се пържат), но нарязани под ъгъл, откъде идва и името им. А дип е вид сос, в който се топват картофки, чипсове, зеленчукови пръчици, месни хапки и други (вместо да се заливат с него). Вариантите за дип са много. Ястието е много удачно за партита, пикници, семейни събирания (особено ако има повече сосове и всеки консумира количество и вид според вкуса си).

Без да белим картофите, ги измиваме старателно. Режем по дължина на половина, след което всяка обръщаме с отрязаното към дъската и отрязваме парчетата към центъра на картофа, така че да се получат нещо като лунички.

След като са готови, половината картофи изсипваме в най-обикновена прозрачна найлонова торбичка. Слагаме 1 с.л. зехтин и половината количество сухи подправки. Хващаме/затваряме пликчето в горния край и с другата ръка добре разместваме парчетата, така че мазнината и подправките да стигнат навсякъде. Изсипваме директно в голяма тава, постлана с хартия за печене. Процедираме по същия начин с другата половина (наведнъж би било трудно да се разбърка и овкуси хубаво цялото количество картофи).

Печем Уеджис в предварително загрята на 200 градуса фурна до почервеняване (около 35 минутки). През това време готвим сосовете.

Белият дип приготвяме като в малка тенджерка или друг подходящ съд слагаме зехтина на котлона. Добавяме и крема сиренето, като го намачкваме с вилица и разбъркваме. Когато започне да се загрява, слагаме и настъргания на ситно кашкавал. Бъркаме непрекъснато и когато кашкавалът се разтопи напълно, разреждаме соса с мляко или сметана до желаната консистенция. Накрая овкусяваме и с босилек.

За червения дип си нарязваме лука и киселите краставички на ситно, слагаме ги в зехтин да се запържат за кратко. Добавяме доматите на кубчета (изцедени от течността, ако е имало много такава) и овкусяваме сместа със сол и черен пипер, смесваме всичко добре. Оставяме сосчето на котлона за 10-тина минутки, като разбъркваме от време на време (вариант е и картофките да не се подлютяват, а чилито да се сложи в доматения дип).

Поднасяме топлите картофи в голяма купа/табла заедно със сосовете. Уеджис могат да се сложат и в отделни широки чашки/купички или в хартиени пликчета за храна и всеки да се разполага с порцията си и предпочитанията си за дип.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#326228
Потребител#326228
Чудесна рецепта! Много вкусно!
16.06.2023 00:19