Домашни бабини кифлички

21/05/2012
"По-вкусни от кифличките на баба няма"
Приготвяне25 мин.
Готвене25 мин.
Общо50 мин.
Порции30-40 бр.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо40 614
  • Преглеждания за месеца58
  • Преглеждания за седмицата29
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 1 брой
  • вода - 1 ч.ч. топла или топло прясно мляко
  • масло - 1/4 ч.ч. стопено краве
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • мая - 1/2 пакетче суха
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - 5 - 5 и 1/2 ч.ч.
  • за плънката
  • локум - нарязан на парченца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разтворете маята в топлата вода с 2 щипки захар. След като се активизира маята, добавете постепенно всички останали продукти за тестото и замесете гладко тесто, което не лепне.

Оставете го на топло да втаса до удвояване на обема си. След това разделете тестото на 4 равни части и разточете всяка на кора с дебелина около 3-4-5 мм.

Режете корите като торта. В основите на получените триъгълници слагайте по парче локум и внимателно завийте стегнати кифлички така, че плънката да не изтече при печене.

Подреждайте кифличките в тава с хартия за печене или намазана с олио. Намажете ги с разбит жълтък с малко олио и по желание поръсете със сусам, мак или само захар.

Сложете да се изпекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се зачервят и бухнат добре. Готовите домашни бабини кифлички се подреждат в купа и за кратко се задушават с кърпа.

Може да ги приготвите със плънка от гъсто сладко или мармалад или със сирене и кашкавал, дори салам.

Рейтинг

5 20
4 7
3 3
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Валя
Валя
01.01.2014 16:21
На времето баба правеше такива и бяха удивителни
6
0
Гери
Гери
13.12.2013 18:26
Направих ги със сирене, кашкавал и салам :) Станаха страхотни
5
1
мимилинио
мимилинио
26.11.2012 21:07
фкууууустти са
6
1