Начин на приготвяне
Почистените и измити тиквички и моркови нарежете на филийки по дължина. Почистения кромид лук нарежете на шайби. Чушките, почистете от семето и нарежете на лентички.
За маринатата: Смесете зехтина, лимоновия сок, черния пипер, соевия сос и 1 ситно нарязана скилидка чесън в купа. Потопете всяка филийка от тиквичките, морковите, чушките и шайбите лук в сместа. Загрейте скарата и сложете зеленчуците да се изпекат от всяка страна. При обръщането им мажете с четка от маринатата.
От майонезата, заквасената сметана, черния пипер, пресованите две скилидки чесън и сол на вкус направете топинг. Бъркайте, докато се получи хомогенна смес.
Сервирайте изпечените зеленчуци в подходящи чинии, поръсете ги с чесън, магданоз, сипете от млечния топинг в малки купички и сервирайте.
По желание може да поръсите с остатъка от маринатата.
Салатата е вкусна както поднесена топла, така и студена.
Салатата от печени зеленчуци с млечен топинг е готова.