Начин на приготвяне
В чаша с вода сипваме сухата мая със захарта, разбърква се и оставяме да бухне за 10-15 минути.
Пресява се брашното в тавичка, в средата оформяме кладенче, сипваме прясното мляко, олиото, яйцата без един жълтък, в киселото мляко се разбъркват семена чиа и сипваме в кладенчето, добавя се сол и шупналата мая.
Разбърква се с вилица докато е възможно. Поръсваме брашно на плота и сипваме тестото, месим докато се получи меко тесто.
Намазвам торба с олио и вътре поставям тестото, оставя се в хладилника да втаса за 2-3 часа. Изважда се, премесваме леко и се разделя на три топки. Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазва се с олио и поръсваме сирене.
Така се нареждат трите кори една върху друга и нарязваме на 4 ленти. Всяка лента се усуква и навива на охлюв в тава. Оставя се за 20 минути да почине тестото, намазва се с разбит жълтък с 1 с. л. олио и поръсваме семена.
Печем на умерено загрята фурна 170 градуса до готовност. Изважда се, намазваме с масло и покриваме с чиста кърпа. Поднасяме питката с кисело мляко!
Витата питка на ленти със сирене и чиа е готова.