Начин на приготвяне
В хладката вода се разбърква сухата мая заедно със захарта и оставяме да бухне за 10 минути. В купа сипваме бялото и царевичното брашно, разбърква се и оформяме кладенче.
Сипва се шупналата мая, сол, олио и разбъркваме с вилица на каша, после се замесва меко тесто, но да не лепне. Оставя се на топло, покрито с фолио или във фурната на 50 градуса, да втаса за 30 минути.
Върху плота, поръсен с брашно, се точи правоъгълна кора, дълга 50 см и широка 25 см, аз направих с 5 ленти, а по рецепта са 6 ленти, широки по 6 см.
Нарязваме на 5 или 6 ленти. В купа смесваме разтопено масло, олио и ситно нарязани подправки. Навива се първата лента на рулце, до нея се навива втората и така се получава вита питка.
Поставя се върху хартия за печене и отгоре се намазва с малко от мазнината със зелениите. Аз от изрезките при изравняване на лентите навих 4 завъртулки за по-празничен вид, че днес е Голяма Богородица.
Печем в загрята фурна 180°C около 35-40 минути.
Сервираме с чаша вино!
Весел празник на всички!
Рецептата е на Люси Евтимова!