Начин на приготвяне
Пресейте брашното. Направете кладенче. Изсипете киселото мляко, содата угасена в оцета и добавете солта. Долейте малко хладка вода и разбъркайте.
Омесете меко тесто, което да не лепне по ръцете ви. Оформете тестото на гладка топка.
Разстелете тестото и го разточете леко.
Намажете кората с олио, поръсете с натрошено сирене и навийте на руло.
Свийте рулото на охлюв и го сложете в намазнена тава.
Надупчете с вилица на няколко места, след което оставете питката за около 15 минути на топло, за да се отпусне.
Изпечете в загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Готовата содена питка завийте с чиста и суха кърпа и оставете за около 20 минути, за да омекне кората.
Да ви е сладко! Витата содена питка със сирене е готова.