Начин на приготвяне
Извадете пуешкия бут от предната вечер и го оставете да се размрази хубаво. На другият ден измийте месото и го подсушете.
Загрейте тиган и в него запържете леко нарязания на ивици бекон и сланина заедно с маслото. С решетка извадете бекона и сланината. Пресипете мазнината, която са пуснали в купичка и я оставете да изстине.
Към полученото беконово масло прибавете черния, червения пипер и солта (хубаво е да се осоли добре). Разбъркайте и с него обтрийте хубаво пуешкия бут. Тъй като кожата му е много дебела, може да и направите няколко разреза преди овкусяването.
Приберете пуешкия бут за 3-4 часа в хладилника (желателно е и повече).
След като бутът е престоял нужното време, извадете го и го сложете в плик за печене. Долейте и 2 ч.ч. вода, завържете плика и го продупчете на няколко места с игла. Сложете в тава и го изпечете във фурната.
По желание може да сложите в плика още малко масло, тъй като месото е малко по-сухо. Преценете времето за печене според градусите. На 160 градуса на месото са му нужни около 2 часа, ако ще го печете на 200 градуса, са му нужни около 40-50 минути.
През това време може да направите картофите. Измийте ги и ги обелете. След това ги нарежете на шайби около 1 см. Бланширайте ги, като ги пуснете във вряла вода и ги оставите за 5-6 минути. След това ги махнете от котлона и ги залейте със ледена вода.
Изцедете ги хубаво и ги объркайте с бекона, сланината и нарязания на ситно чесън. Приблизително 15-20 минути преди да се е изпекло месото, го извадете и махнете плика, за да се изпече кожата и да стане хрупкава.
Тогава прибавете и картофите към него. Изпечете до готовност, поръсете със ситно нарязания копър. След изпичане е хубаво да го завиете с фолио и да го оставите за колко 1 час да престой.