Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Пуешки бут в плик с беконово масло

Пуешки бут в плик с беконово масло

МаринаМарина
Помощник Готвач
933871321
Пуешки бут в плик с беконово масло
Снимка: Марина
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
165 мин.
Порции
4
"С едно бутче четирима човека ще се нахранят, не вярвате ли?"

Необходими Продукти

  • пуешки бут - 1 кг
  • картофи - 2 кг
  • бекон - 300 г
  • сланина - 100 кг
  • масло - 100 кг
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • копър - ½ връзка
  • черен пипер - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете пуешкия бут от предната вечер и го оставете да се размрази хубаво. На другият ден измийте месото и го подсушете.

Загрейте тиган и в него запържете леко нарязания на ивици бекон и сланина заедно с маслото. С решетка извадете бекона и сланината. Пресипете мазнината, която са пуснали в купичка и я оставете да изстине.

Към полученото беконово масло прибавете черния, червения пипер и солта (хубаво е да се осоли добре). Разбъркайте и с него обтрийте хубаво пуешкия бут. Тъй като кожата му е много дебела, може да и направите няколко разреза преди овкусяването.

Приберете пуешкия бут за 3-4 часа в хладилника (желателно е и повече).

След като бутът е престоял нужното време, извадете го и го сложете в плик за печене. Долейте и 2 ч.ч. вода, завържете плика и го продупчете на няколко места с игла. Сложете в тава и го изпечете във фурната.

По желание може да сложите в плика още малко масло, тъй като месото е малко по-сухо. Преценете времето за печене според градусите. На 160 градуса на месото са му нужни около 2 часа, ако ще го печете на 200 градуса, са му нужни около 40-50 минути.

През това време може да направите картофите. Измийте ги и ги обелете. След това ги нарежете на шайби около 1 см. Бланширайте ги, като ги пуснете във вряла вода и ги оставите за 5-6 минути. След това ги махнете от котлона и ги залейте със ледена вода.

Изцедете ги хубаво и ги объркайте с бекона, сланината и нарязания на ситно чесън. Приблизително 15-20 минути преди да се е изпекло месото, го извадете и махнете плика, за да се изпече кожата и да стане хрупкава.

Тогава прибавете и картофите към него. Изпечете до готовност, поръсете със ситно нарязания копър. След изпичане е хубаво да го завиете с фолио и да го оставите за колко 1 час да престой.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: