Начин на приготвяне
Времето в момента е прекрасно за излет на открито, затова ето и моето предложение за кулинарно приключение с дъх на горски билки, омайващ аромат на печена риба на жар и зеленчуци, споделени с близки и приятели.
Жарена скумрия с горска мащерка, тиквички и лук:
Скумриите се почистват, измиват и разрязват на две по дължина. Подсушават се с кухненска хартия. Посоляват се със сол, прясно смлян черен пипер и кимион, ситно нарязана прясно откъсната горска мащерка (или добре стрита суха), пресованите скилидки чесън и се поливат със сока на 1/2 лимон и олио. Оставя се на хладно поне за 30 минути или час (Колкото повече - толкова по-добре, както казва Мечо Пух).
Тиквичките се почистват (ако са по-крехки - не се белят), нарязват се на филии по дължина и се оставят наредени между две чисти сухи кърпи (или кухненска хартия), за да се отцедят от излишната влага.
Главите кромид лук се обелва и нарязва на шайби. Чушката се измива и се оставя цяла.
Непосредствено преди печенето, зеленчуците леко се посоляват със сол, черен пипер и намазват с олио.
На добре разпалила се жар се слага скарата, намазана с парче сланина или олио и се оставя една-две минути да обгори. Парчетата риба се слагат върху скарата - първо с кожата надолу, а когато се изпекат, се обръщат и от другата страна.
Тиквичките, лукът и чушката се изпичат двустранно заедно с рибата или след нея в зависимост от големината на скарата, с която разполагате.
Когато всичко е готово, жарената скумрия и печените зеленчуци се поливат със сока на половин лимон. Поднасят се направо на одеалцето върху зелената полянка горещи, с добре охладена биричка или бяло винце.
Добър апетит!