Начин на приготвяне
За блата яйцата се разбиват добре със захарта, прибавя се ромът, после и коричките от портокала.
Брашното, смесено с бакпулвера, се добавя и се разбърква с миксера. Слага се какаото и се разбърква леко с дървена лъжица.
Пече се на 180 градуса до готовност.
За крема половината мляко с 2 яйца и брашното се разбиват на каша. Захарта, рома, медът, коричките и останалото мляко се кипват на котлона и се добавя яйчената смес. След сваляне от котлона в готовия крем се слага маслото и се разбърква до хомогенизиране на сместа.
Блатът се разрязва на две. Поставя се в поднос. Кремът се разделя на 2. Едната част се поставя върху блата и половината от ягодите се нарязват отгоре. Слага се и вторият блат.
Останалият крем и другите нарязани ягоди се разбъркват заедно и се изсипват върху блата. Заглажда се с шпатула. Поръсва се по периферията със смлените бисквити и се очертават парчетата.
Редят се ягодите върху плодовата торта и ако е останало от бисквитите, се поръсва върху ягодите.
Тортата Ягодова експлозия е готова.