Начин на приготвяне
Измийте тиквичките и изрежете краищата. Нарежете ги по дължина на ленти с дебелина 0.5 см. Намажете ги със зехтин, осолете ги и ги запечете на грил тиган. Оставете ги да изстинат.
През това време нарежете тофуто на тънки резенчета. Мариновайте в част от пестото, за да поеме ароматите за около 10-15 минути. Извадете го и отделете на страна.
Сложете върху всяка лента от тиквичка по 1 резенче от тофуто, добавете от плънката и завийте на рулце.
Привържете ги с панделка от перцата от лука.
Пестото приготвяме, като първо запечем лешниковите ядки /или други по избор/ във фурната. Лесно ги почиствам от люспата, като още топли ги поставям в ленена кърпа, с помощта на която претривам ядките.
Поставям продуктите в блендер и смилам до гладкост.
За соса:
Измиваме зеленчуците /картоф, морков, няколко корена от магданоз и фенела/ и ги сваряваме в 500 мл вода до омекване. Изваждаме фенела и го пасираме с част от бульона до гладкост. Сгъстяваме на слаб огън с царевичното нишесте и няколко капки зехтин. Посоляваме и по желание добавяме запечен сусам.
Съвети:
* Поставете перцата от лука в подсолена топла вода. Така стават еластични.
** Зеленчуковият бульон е от от 1 картоф, 1 морков и корени магданоз.
*** Вторият вариант на соса е да пасираме фенела с 250 мл от бульона и да сгъстим соса, като прибавим свареният картоф, зехтин и сол.
Коментари