Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Цветни сармички от лобода

Цветни сармички от лобода

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2133k7641
Цветни сармички от лобода
Снимка: Невена Блажева Иванова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Благодарни сме на пролетта, че ни носи такива дарове като лободата, спанака и левурдата. Разбира се, и на месаря за каймата сме благодарни"

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г смес
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лобода - 30 броя листа за навиване на сармичките
  • зелен лук - 1 връзка
  • моркови - 1 бр.
  • пресен чесън - 1/2 връзка
  • домати - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • пушен червен пипер
  • джоджен
  • мента
  • босилек
  • доматен сок - 300 мл
  • бульонче - 500 мл /телешки или зеленчуков/
  • олио - за задушаване
  • листа от лобода - за покриване
  • зелени джанки - 10 - 12 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе лободата, като за кратко я бланширате в гореща вода. Внимавайте, листата са много нежни, не прекалявайте с бланширането, за да не ги разкъсате.

В мазнината задушете нарязания зелен лук и скилидките наситнен чесън. Прибавете и настъргания морков.

Към зеленчуците добавете и каймата да се пържи до получаване на трохи. Към сместа прибавете и почистения и измит ориз и долейте с чаша бульон.

След като се изпари водата, свалете от котлона и добавете пресния домат на ситно и овкусете със солта, червения и черния пипер, поръсете с наситнените зелении - джоджен, мента и босилек.

Навийте сармичките и подредете плътно в тава. Подредете в празните пространства зелените джанки и листенца от зелените билки, изсипете доматения сок, отгоре наредете няколко листа от лободата, долейте с останалия бульон, за да се покрият, налейте струйка зехтин и похлупете с капак.

Печете около час или до готовност.

Поднесете охладени с кисело мляко и скилидки пресен чесън.

Вкусотия! Цветните сармички от лобода са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: