Начин на приготвяне
Пригответе лободата, като за кратко я бланширате в гореща вода. Внимавайте, листата са много нежни, не прекалявайте с бланширането, за да не ги разкъсате.
В мазнината задушете нарязания зелен лук и скилидките наситнен чесън. Прибавете и настъргания морков.
Към зеленчуците добавете и каймата да се пържи до получаване на трохи. Към сместа прибавете и почистения и измит ориз и долейте с чаша бульон.
След като се изпари водата, свалете от котлона и добавете пресния домат на ситно и овкусете със солта, червения и черния пипер, поръсете с наситнените зелении - джоджен, мента и босилек.
Навийте сармичките и подредете плътно в тава. Подредете в празните пространства зелените джанки и листенца от зелените билки, изсипете доматения сок, отгоре наредете няколко листа от лободата, долейте с останалия бульон, за да се покрият, налейте струйка зехтин и похлупете с капак.
Печете около час или до готовност.
Поднесете охладени с кисело мляко и скилидки пресен чесън.
Вкусотия! Цветните сармички от лобода са готови.