Начин на приготвяне
Белтъците се разделят от жълтъците в две купи. Първо се разбиват жълтъците с 1 ч.ч. захар. Добавя се ампулата ром и уискито. После се разбиват и белтъците с другата чаша захар и щипка сол. Добавят се внимателно лъжица по лъжица белтъците към жълтъците, като се разбърква внимателно с дървена лъжица.
Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към сместа с внимателно разбъркване с лъжицата.
Изсипва се сместа в тортена форма и се пече на 170 градуса до суха клечка.
Ягодите се накисват и се оставят в хладилник с уискито 4 часа. След като изстине блатът, се разрязва на 2. Внимавайте при срязването, защото блатът е доста въздушен след опичане. Аз го режа с нож, но може и с конец.
Поставя се единия блат в поднос и се маже със сладкото от ягоди. Ягодите се изцеждат от сока с уискито и се добавят към разбитата сметана, като си оставите достатъчно количество от сметаната за намазване на цялата торта.
Слагате ягодово-сметановата смес като плънка. Поставя се вторият блат и се сиропира със сока от ягодите.
Замазва се тортата със сметана и се украсява според повода.
Да ви е сладко!