Начин на приготвяне
За блата:
Разбийте с миксер яйцата, които е добре да са престояли на стайна температура, със захарта до побеляване. Прибавете брашното, предварително пресято заедно с бакпулвера. Продължете да разбивате на слаби обороти, като добавите какаото и ванилията.
През това време загрейте фурната на 180 градуса. Застелете тортена форма /26 см/ по дъното с хартия за печене. Изсипете сместа и изпечете блата за 20 минути /аз пекох с вентилация/.
За първия крем:
Разбийте маслото също престояло на стайна температура с пудрата захар до побеляване.
Загрейте една кафена чашка прясно мляко в малка тенджерка на огъня. Щом кипне, сипете смлените орехи, изключете и оставете да се попарят. Разбъркайте, добавете една ванилия и оставете да се поохладят.
За втория крем:
Разбийте в купа с миксера маслото и маргарина с една-две лъжици пудра захар до побеляване.
Разтворете брашното с малко прясно мляко, а след това постепенно прибавете още - половината от предвиденото количество. Останалото мляко сложете в съд на огъня със захарта, разбъркайте и щом захарта се разтопи, прибавете разтвореното брашно и ванилията. Бъркайте непрекъснато до получаване на гъст и плътен крем, който се повдига тежко с лопатката. Оставете да се охлади, а след това лъжица по лъжица го сипете към маслото. Разбийте бавно до гладък крем.
За сиропа:
Загрейте в малък съд водата и щом заври, добавете захарта. Варете 2-3 минути до разтопяване на захарта и прибавете коняк или ром /алкохол/.
За заливката:
Тя трябва да се приготви едва тогава, когато ще се залива тортата.
Начупете шоколада на кубчета и го разтопете на водна баня. Като омекне, прибавете прясното мляко и една лъжица олио. Разбъркайте и като се получи гладък крем, готов е за заливка.
Оформяне на тортата:
Обърнете охладения блат в тортена чиния и отстранете хартията. Поставете ринга /обръча/ от тортената тавичка да обгърне блата. Сиропирайте с горещия сироп. Нанесете върху блата в обръча първия крем - ореховия, и загладете с лъжица. Върху него нанесете втория - млечния крем и отново загладете с лъжица.
Приберете тортата в хладилника за два-три часа.
Залейте тортата с кафявия разтопен шоколад, като го сипете в средата и разнесете към периферията, като оставите да потече в небрежни струйки.
Докато тортата си почива в хладилника, се заемете с украсата:
Измийте ягоди долу-горе с еднаква големина и ги подсушете върху кухненска хартия. Подредете ги върху решетка или хартия за печене.
Разтопете белия шоколад на водна баня и го сипете в малка фунийка от хартия за печене. Отрежете малка част от връхчето на фунийката.
Нанесете по ягодите на тънка струйка бял шоколад и ги оставете малко да стегне шоколадът.
Украсете тортата с шоколадовите ягоди.