Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Ориз на фурна»Охлюви с тиквички и ориз на фурна

Охлюви с тиквички и ориз на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Охлюви с тиквички и ориз на фурна
Снимка: Зори
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Страшно мезе за узо, ракия, бира или бяло вино - каквото и да изберете, няма да сгрешите!"

Необходими Продукти

  • охлюви - 300 г сварени и изчистени
  • тиквички - 2 бр.
  • пресен лук - 1 връзка
  • моркови - 2 бр.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • домати - 350 г, стерилизирани
  • олио - 6 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • лют пипер
  • лимон - 1 бр.
  • копър - 1/2 връзка за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките и морковите се обелват и нарязват на ситно, лукът се почиства и нарязва на кръгчета, чесънът се накълцва на дребно, доматите се обелват (ако са стерилизирани с кожата) и нарязват на по-ситно, оризът се почиства, измива и изцежда.

Предварително сварените и изчистени охлюви се измиват обилно в студена вода и се пускат отново във вряща подсолена вода за 10 минути. Изцеждат се в гевгир и се подправят със сока на един лимон и няколко щипки сол.

В тиган в олиото запържваме лука, едната скилидка чесън, постепенно добавяме морковите и тиквичките. Задушаваме, докато зеленчуците омекнат. Добавят се изцедените от лимоновия сок охлюви, задушават се при леко разбъркване няколко минути (7 - 8 мин., като леко намаляваме котлона, за да не загорят) и се добавя оризът. Бърка се, докато не стане прозрачен.

Изсипват се и доматите заедно със сока и когато той изври, се добавят 3 кафени чаши вода. Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне.

Когато това стане, цялата смес се подправя със сол и черен пипер на вкус, изсипва се в намазана с олио тавичка и се пече в предварително загрята фурна на около 180 градуса (на средна решетка и включен вентилатор) до готовност на ястието.

Готовият ориз на фурна се сервира със ситно накълцан копър и лют червен пипер на вкус.

Ястието е вкусно и горещо, но аз препоръчвам да почине една вечер в хладилник и де се поднесе охладено със сос от кисело мляко, овкусено със сол, зехтин, скълцан чесън и копър. Друг подходящ сос, с който може да се поднесе ястието - това е чили сос, смесен с няколко лъжици соев сос и пресован чесън.

И да не забравите да охладите питието предварително - узо, ракия, бира или бяло вино - каквото и да изберете, няма да сгрешите!

Охлювите с тиквички и ориз на фурна са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: