Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Паста в гръцки стил

Паста в гръцки стил

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Паста в гръцки стил
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Паста по гръцки - опитайте, а после ще ни кажете колко повече ви харесва от италианската"

Необходими Продукти

  • пене - около 400 г макарони от късите Penne
  • лук - 1 голяма глава стар
  • морков - 1 бр. по - голям
  • зехтин - за готвене
  • кайма - около 500 - 600 г, телешка
  • домати - около 600 г, консерва
  • чесън - 2 скилидки, нарязан на люспи
  • целина - 2 по - големи парчета, нарязани на дребни кубчета
  • бяло вино - 1/2 ч.ч. сухо
  • канела - 1/2 ч.л.
  • масло - 1 с.л.
  • пармезан - около 100 г настърган
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • БЕШАМЕЛ
  • масло - 70 до 80 г
  • брашно - около 5 с.л.
  • прясно мляко - около 800 мл
  • сол - на вкус
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса.

В тиган със зехтин се задушава наситнен лук, наситнената целина, морковите, нарязани на кубчета, и солта. Разбърква се и се готви до омекване. Добавя се каймата и се готви, докато стане на трохи. Наливат се около 600 г домати от консерва, двете скилиди чесън, нарязан на люспи, канелата, прясно смлян черен пипер и виното. Оставя се на умерен огън да къкри за около 10-15 мин.

През това време се сваряват макароните по указание на производител, изцеждат се и се добавя маслото и 50 г настърган пармезан. Разбърква се.

Приготвя се Бешамелът от маслото, брашното, сол и млякото. Добавя се индийско орехче за вкус.

В подходяща тавичка първо се изсипва от Бешамелът, след това готовите макарони и се залива със сос от домати и каймата и отгоре са залива обилно с бешамел. Покрива се с Пармезан.

Пенето се пече на 180 градуса за около 50-60 мин.

Пастата в гръцки стил е много вкусна!

Източник: BuzzFeed

Забележка: Тази рецепта е вид гръцко Пастицио. Рецептата я свалих от клип на една гъркиня Димитра, при която имам абонамент за рецепти, което ми говори, че си е оригинална гръцка паста. Интересното е, че силно подобна опитвам и в Гърция, а също така е интересно, че няма много подправки като мащерка, риган и други такива, а само канела и в Бешамела - индийското орехче, което всички добавяме за вкус. Добавката точно на канела придава прекрасен аромат и вкус и не трябва да се избягва, а напротив - смело се слага 1/2 ч.л. Тя не се усеща, не е натрапчива, а е точно подходящата подправка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: