Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
В тиган със зехтин се задушава наситнен лук, наситнената целина, морковите, нарязани на кубчета, и солта. Разбърква се и се готви до омекване. Добавя се каймата и се готви, докато стане на трохи. Наливат се около 600 г домати от консерва, двете скилиди чесън, нарязан на люспи, канелата, прясно смлян черен пипер и виното. Оставя се на умерен огън да къкри за около 10-15 мин.
През това време се сваряват макароните по указание на производител, изцеждат се и се добавя маслото и 50 г настърган пармезан. Разбърква се.
Приготвя се Бешамелът от маслото, брашното, сол и млякото. Добавя се индийско орехче за вкус.
В подходяща тавичка първо се изсипва от Бешамелът, след това готовите макарони и се залива със сос от домати и каймата и отгоре са залива обилно с бешамел. Покрива се с Пармезан.
Пенето се пече на 180 градуса за около 50-60 мин.
Пастата в гръцки стил е много вкусна!
Източник: BuzzFeed
Забележка: Тази рецепта е вид гръцко Пастицио. Рецептата я свалих от клип на една гъркиня Димитра, при която имам абонамент за рецепти, което ми говори, че си е оригинална гръцка паста. Интересното е, че силно подобна опитвам и в Гърция, а също така е интересно, че няма много подправки като мащерка, риган и други такива, а само канела и в Бешамела - индийското орехче, което всички добавяме за вкус. Добавката точно на канела придава прекрасен аромат и вкус и не трябва да се избягва, а напротив - смело се слага 1/2 ч.л. Тя не се усеща, не е натрапчива, а е точно подходящата подправка.