Начин на приготвяне
Измиваме и обелваме картофите. Сваряваме ги в подсолена вода. Минаваме ги през преса за картофи или намачкваме с подходящ прибор. Овкусяваме ги със сол, риган и черен пипер.
Нарязваме на ситно бялата част от зеления лук и го добавяме към картофите. Прибавяме настърганото на ренде сирене и галета.
Добавяме предварително разбитите яйца и разбъркваме всички продукти. От готовата смес оформяме кюфтета. Подреждаме ги в чиния, покриваме със стреч фолио и поставяме в хладилник за 30 мин.
Разбиваме на сняг белтъците.
Охладените кюфтета овалваме първо в брашно, после в белтъчната смес и пържим в сгорещено олио до готовност.
Изваждаме ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Пюрираме в блендер чушките, чесъна, оцета, захарта, 3/4 чаена чаша вода и солта възможно най-гладко.
Прехвърляме сместа в подходяща касерола и я поставяме на силен огън, докато заври.
Намаляваме котлона и разбъркваме соса, докато се редуцира с необходимата гъстота.
Гарнираме кюфтетата с лютият сос и декорираме със зеленчуци.
Поднасяме със салата според сезона.