Начин на приготвяне
Накиснете кафявия ориз 1 час преди готвенето му.
При готовност го отцедете и пригответе като го сварите в бульон (400-440 мл от цялото количество, като оставите малко за печенето) или вода, като оризът към течността трябва да е 1:4 и се вари около 40 мин. Кафявият ориз остава по-твърд при готовност.
Измийте и отрежете капачета на тиквичките. Издълбайте вътрешността с малка лъжичка. Нарежете вътрешността на дребно. Нарежете домата на дребни кубчета и скилидката чесън на дребно.
В съд смесете нарязаната вътрешност на тиквичките, добавете нарязания домат и чесъна и сготвения кафяв ориз. Добавете нарязаната на малки кубчета скаморца или кашкавал. Разбъркайте с балсамовия оцет и нарязания копър. Овкусете със сол при необходимост.
Напълнете тиквичките с плънката и захлупете с капачетата.
В подходяща тава, намазана със зехтин, изсипете останалата ви плънка и отгоре поставете пълнените тиквички. Сипете в съда останалия зеленчуков бульон.
Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40-50 минути, като към края на готвенето, махнете капачетата на тиквичките и поставете малки парченца скаморца или кашкавал и запечете за около 10 минути до запичането им.
Пълнените тиквички с кафяв ориз и зеленчуци са много вкусни.