Начин на приготвяне
За това лесно, полезно и вкусно ястие най-трудната част е чистенето на стъблата от пореч. И само по себе си всъщност не е трудно, но пипкаво и изисква повече време. Трудът си заслужава, защото има много ценни свойства и действа благотворно на човешкия организъм.
Ще забележите, че по стъблата има тънка ципа, покрита с власинки, и това е което трябва да отстраним. С помощта на остър нож забелвайте, започвайки от основата, докато ги отстраните.
Може и да използвате грапава чиста кърпа и като търкате под течаща вода да отстранявате ципата и власинките.
Почистените стъбла срязвайте на две или три части и ги пускайте в съд с вода, иначе потъмняват.
Следващата стъпка е да сгорещите зехтина на среден огън и да запържите чесъна, нарязан на кръгчета и след това да добавите картофите на едри кубчета.
След около минута-две налейте горещата вода и изчакайте да заври. Подправете със сол, черен пипер и копър и добавете изцедените от водата стъбла пореч.
Варете ястието 20 минути и е напълно готово.
При сервиране слагайте по лъжица оцет във всяка купичка или чиния и разбъркайте. Украсете със спаначени кълнове и поднесете.