Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Ястие със стъбла от целина

Ястие със стъбла от целина

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ястие със стъбла от целина
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Няма да повярвате какво ястие ще ви спретнем със стъбла от целина"

Необходими Продукти

  • стъбла от целина - 450 г
  • зехтин - 100 мл
  • чесън - 6 скилидки
  • кайенски пипер - 1 сухо чушле
  • брашно - 5 с.л. равни
  • прошуто - 100 г или хамон (или друго сушено месо от бут)
  • бяло вино - 130 мл
  • розмарин - 2 с.л. сух
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стъблата от целина се измиват, почистват и режат на парченца. Чесънът се реже на тънки филийки, а сушеното месо на малки кубчета.

По- голямата част от зехтина се загрява на тих до умерен огън и в него се запържва за кратко филираният чесън докато пусне аромата си и леко започне да потъмнява. Тогава се сипва наведнъж брашното и се бърка две минути.

Слага се прошутото и след минута се налива вода - около 1 литър, леко затоплена и при непрестанно бъркане докато се получи рядка кашичка. Виното също се добавя. Аз слагам малко повечко брашно, за да ми е по-гъста.

Сипват се нарязаните стъбла от целина, (ако водата не ги покрива се налива още малко), подправките и сол на вкус и се вари до омекване на зеленчука и желана от вас гъстота. Накрая се сипва и останалият зехтин за цвят и аромат.

Оригинално това ястие се приготвя с ядливи стъбла от магарешки бодил и вкусът наподобява този на артишок- те са от едно семейство.

В България трудно можем да си набавим такива стъбла, които са типични за испанската и италианска кухни, но тези от целина са чудесен заместител и се получава едно наистина вълшебно вкусно и полезно ястие.

Опитайте!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: