Начин на приготвяне
Стъблата от целина се измиват, почистват и режат на парченца. Чесънът се реже на тънки филийки, а сушеното месо на малки кубчета.
По- голямата част от зехтина се загрява на тих до умерен огън и в него се запържва за кратко филираният чесън докато пусне аромата си и леко започне да потъмнява. Тогава се сипва наведнъж брашното и се бърка две минути.
Слага се прошутото и след минута се налива вода - около 1 литър, леко затоплена и при непрестанно бъркане докато се получи рядка кашичка. Виното също се добавя. Аз слагам малко повечко брашно, за да ми е по-гъста.
Сипват се нарязаните стъбла от целина, (ако водата не ги покрива се налива още малко), подправките и сол на вкус и се вари до омекване на зеленчука и желана от вас гъстота. Накрая се сипва и останалият зехтин за цвят и аромат.
Оригинално това ястие се приготвя с ядливи стъбла от магарешки бодил и вкусът наподобява този на артишок- те са от едно семейство.
В България трудно можем да си набавим такива стъбла, които са типични за испанската и италианска кухни, но тези от целина са чудесен заместител и се получава едно наистина вълшебно вкусно и полезно ястие.
Опитайте!
Добър апетит!